Boekenzolder

Stichting Kittiwake

Jaarverslag Boekenzolder Leiden 2023

De BOEKENZOLDER LEIDEN 2023

De Boekenzolder is een project van de stichting Kittiwake en is opgezet om gratis boeken te leveren aan o.m. particulieren en/of instellingen.

Dit initiatief omvat een weggeefwinkel. Een weggeefwinkel van boeken, een organisatie zonder winstoogmerk. De Boekenzolder is in 2012 opgericht en is sinds 2015 gevestigd op de Admiraal Bankertweg 21.

De missie van de Boekenzolder is boeken een tweede leven te geven (duurzaamheid) en ook zo het lezen te bevorderen vooral bij mensen met een kleine beurs maar natuurlijk bij iedereen. De boeken worden gratis geschonken door particulieren en organisaties. Boeken kunnen gratis worden meegenomen, geruild en ingeleverd tijdens de openingstijden. Buiten de openingstijden kan via de mail of de telefoon een afspraak worden gemaakt, om boeken in te leveren. Iedere boekliefhebber kan gratis boeken meenemen tijdens de openingstijden. De boeken zijn wel gestempeld met de naam Boekenzolder om te voorkomen dat ze worden doorverkocht.

De Boekenzolder voert ook een actief beleid, zowel lokaal als regionaal, om boeken ter beschikking te stellen aan andere organisaties zoals scholen, verzorgingshuizen, organisaties en vult daarnaast meerdere minibibs in de stad.

Kortom dit initiatief heeft geleid tot een schatkamer vol met boeken waar iedereen welkom is om boeken te halen of in te leveren. Het is een uniek initiatief, een weggeefwinkel zonder winstoogmerk.

afbeelding1

De BEZOEKERS

De Boekenzolder is drie middagen per week open waarvan de zaterdagmiddag de drukstbezochte middag is. In totaal hebben 9.788 boekliefhebbers de Boekenzolder in 2023 bezocht, een kleine stijging t.o.v. 2022. De bezoekers zijn heel divers en van alle leeftijden. Een deel van hen komt meerdere keren per week. Voor hen is een bezoek aan de Boekenzolder ook een sociaal gebeuren omdat ze daar andere boekliefhebbers kunnen ontmoeten met wie ze over boeken en andere zaken kunnen praten.

De BOEKEN

De meeste boeken worden geleverd door particulieren: mensen ruimen hun te volle boekenkasten op, of gaan kleiner wonen of moeten een huis leeghalen van een overledene. Soms worden er ook boeken aangeboden via universitaire bibliotheken, scholen, musea, uitgeverijen of veilingen. Veel mensen vinden het een fijne gedachte dat hun boeken niet bij het oud papier terecht komen maar gratis beschikbaar worden gesteld aan andere boekliefhebbers en zo een tweede leven krijgen. De boeken worden ook verspreid over de vele minibiebs en supermarkt in de stad.

De Boekenzolder omvat boeken in verschillende talen en verschillende thema’s. Zo zijn er natuurlijk veel boeken in het Nederlands maar bijvoorbeeld ook boeken in oosterse, Scandinavische, Franse, Duitse, Engelse en Italiaanse talen. Thema’s zijn o.m. romans, thrillers, filosofie, religie, muziek, geschiedenis, wetenschap, strips, kinderboeken enz.

Er is een gemiddelde voorraad van ca. 70.000 boeken. Per bezoek mogen bezoekers naar eigen keuze gratis 10 boeken per persoon meenemen.

In 2023 zijn er 51.487 boeken meegenomen wat het op 5,3 boeken per bezoeker per bezoek brengt. Hierbij zijn de boeken die in de verschillende minibiebs worden geplaatst niet meegerekend. De vrijwillige donatie per bezoek was € 2,23 wat de opbrengst voor het meegenomen boek op € 0,42 brengt. Een doelstelling bereikt: betaalbaar lezen voor iedereen!

De VRIJWILLIGER

De Boekenzolder wordt gerund door vrijwilligers. In 2023 waren dat er ruim 30. Zij nemen de boeken in, selecteren en ruimen ze in de kasten, informeren bezoekers en noteren boekwensen. Iedereen met belangstelling voor boeken kan zich aanmelden als vrijwilliger via het mailadres of de telefoon.

EXTERNE RELATIES

De Boekenzolder werkt graag mee aan lokale evenementen en met lokale organisaties als dat binnen haar doelstelling past en die organisaties deels dezelfde doelgroep benaderen. Voorbeelden van samenwerking zijn, muziekcentrum Leiden-Noord, Sijthof, muziekcentrum de X, Netwerk Leiden Sneller duurzaam, de Plint om studenten te bereiken, de Speel-o-theek met jeugdboeken om de jongsten te benaderen Een aantal andere organisaties zijn benaderd zoals de Vrijplaats i.v.m. de weggeefwinkel, Nut (van het Algemeen). Van deze organisaties is nog geen reactie vernomen. De Voedselbank is ook benaderd maar zag geen heil in een samenwerking. In 2023 zijn de contacten met scholen weer wat aangetrokken om het lezen bij jongeren te bevorderen. Het streven is erop gericht om, waar mogelijk, banden aan te halen met het sociale, culturele leven in Leiden mede ook door organisaties, instellingen, particulieren uit te nodigen om culturele activiteiten te organiseren.

PARTICIPATIE en ONTMOETING

Onder participatie en ontmoeting vallen o. m. culturele activiteiten. De grootste culturele activiteit van de Boekenzolder is dat boekliefhebbers elkaar op de zolder kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen praten zowel over literatuur als over andere zaken. Daar wordt druk gebruik van gemaakt.

Daarnaast is het de bedoeling, zoals voor de coronatijd, weer regelmatig andere culturele activiteiten te organiseren over literatuur, poëzie, kortom bijeenkomsten over verschillende onderwerpen waar iedereen, vaak gratis, welkom is en waarvan het programma te vinden zal zijn op de website, facebook en Instagram.

Daarom is in 2023, na de coronacrisis, ook gestart met het weer opbouwen van de lokale culturele contacten zodat het overige culturele programma in 2024 kan starten.

De Boekenzolder wil zo ook een bijdrage leveren aan het literaire en sociaal-culturele leven in Leiden.

SAM_0982

FINANCIËN

In 2023 is vanuit Incluzio subsidie toegekend.

De Boekenzolder draait daarnaast financieel mede op vrijwillige donaties van bezoekers van wie de meesten een klein bedrag in het ‘potje bij de uitgang’ gooien en soms een groter bedrag overmaken. Naast contant geld is het nu ook mogelijk om per smartphone ter plekke geld over te maken. Naast deze inkomsten brengt ook het oud papier en een verhuurster wat geld op. Van de vrijwillige donaties en de opbrengst van het oud papier worden de reguliere kosten voor een deel betaald

ORGANISATIE en BESTUUR

Organisatie
De Kittiwake Stichting, waarvan de Boekenzolder een project is, is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 28102778. Het bankrekeningnummer is NL70 INGB 0102621462 t.n.v. Stichting Kittiwake Leiden. De stichting heeft de ANBI status.

Bestuur
Het bestuur bestaat uit vrijwilligers die geen financiële vergoeding ontvangen. Het bestuur vergaderde in 2023 10 keer:

NaamFunctie
Sjaak van RIjnVoorzitter
Hans van KLinkenPenningmeester
Tamara WalaardtSecretaris
Hans MaassenAlgemeen bestuurslid
Roland VisserAlgemeen bestuurslid
Mariana Marix EvensBestuursadviseur

website-boekenzolder-(2)

BIJLAGE

Financieel jaar overzicht 2023

Inkomsten
Chartaal18727,30
Giraal2910,50
Subsidie5000
Huur2200
Teruggave Energie1776,75
Bijstort Energie overheid190
Papier Kluivers975
Totaal31779,55

Uitgaven
Huur20858
Declaraties1168,24
Kosten Triodos220,70
Schoonmaak300
Ben64,50
Wereldpas Triodos20
Probeersel ING50
Ophalen20
Kosten ING8,75
Kosten Zakelijk verkeer26,31
Retour te veel gestort150
Totaal23093,35
Positief verschil8686,20