Onze geschiedenis wordt hier gepresenteerd met foto's.
Als u op een kleine foto klikt dan komt de grotere foto tevoorschijn en na 5 seconden de volgende in die serie. Dit loopt automatisch door en weer terug naar het begin.
U kunt de presentatie (tijdelijk) stoppen door de muis boven de gepresenteerde foto te houden, de presentatie gaat weer verder als de muis erboven weg is.
U kunt de presentatie sluiten met het kruisje.
Elke serie is een aparte groep.
Wij wensen u veel plezier met ons verleden.
Zondagmiddag 18 december 2016:
Poëzie verhaald, vertaald en herhaald door Leo van Zanen, onze stadsdichter, en Hans van der Veen, onze nachdichter, in een stemmige kerstsetting.
Met werken van onderandere:
Paaltjens, Koenegracht, Van Hoore, Slauwerhof en Rawie.
Zondagmiddag 27 november 2016:
In deze tijd van het jaar staat Spanje weer volop in de belangstelling. Maar niet alleen de stoomboot komt er vandaan, in het land wordt ook al eeuwen poezie geschreven.
Zondagmiddag 9 oktober hield Leo van Zanen op de Boekenzolder Leiden een lezing over de Nederlandse schrijver Ferdinand Bordewijk (1888-1965), die honderd jaar geleden debuteerde met een dichtbundel getiteld Paddestoelen. Later zou hij bekend worden van romans als Karakter, De doopvont en Noorderlicht. Zijn oeuvre bevat verder ook verhalen, novellen, toneel, essays, poëzie, prozagedichten, parodieën, vertalingen, literaire besprekingen en stadsbeschrijvingen.
Hoewel oudere literatuur snel vergeten wordt in deze tijd blijkt sommig werk van Bordewijk de toekomst aan te kunnen. Velen zullen in hun jeugd voor school de korte roman Bint hebben gelezen, Karakter is twee maal verfilmd - in de jaren ’70 voor televisie met Lex van Delden en Ko van Dijk; en in 1997 als bioscoopfilm met Jan Decleir en Fedja van Huet.
Onlangs ontving de schrijver Adriaan van Dis nog een prijs voor de wijze waarop hij de roman als luisterboek heeft ingelezen en van persoonlijk commentaar voorzien.
Er bestaat een Bordewijk-prijs voor het beste prozaboek, die is toegekend aan schrijvers als Oek de Jong, Arnon Grunberg en Marcel Möring.
Leo van Zanen, neerlandicus, dichter en sinds zijn schooltijd bekend met het werk van Bordewijk, zal na een inleidend overzicht van de belangrijkste werken van de advocaat-schrijver stilstaan bij enkele persoonlijke ontdekkingen die hij in diens werk deed.
Dit jaar heeft de Boekenzolder voor het eerst deelgenomen aan de Kunstroute Leiden op zaterdag 24 en zondag 25 september. We zijn blij dit tijdens de editie 2016 te hebben kunnen doen in samenwerking met de Stichting de Kunstverleners en de kunstenaar Miriam Ooms.
Het kantoor van de Kunstverleners en de werkruimte van Miriam Ooms bevinden zich op de bovenverdieping van ons pand.
Op beide dagen, 24 en 25 september van 12 00 tot 18 00 uur, was u van harte welkom op onze locatie.
Verschillende Leidse kunstenaars die als kunstverlener voor de stichting http://www.dekunstverleners.nl actief zijn of zijn geweest, hebben speciaal voor deze dagen werk voor ons geselecteerd en beschikbaar gesteld.
We zijn erg blij op deze manier een overzicht te hebben kunnen presenteren van het werk van 'deze kunstverleners'. De meesten van hen zijn met hun eigen locatie opgenomen in de Kunstroute. U kunt ze dus ook persoonlijk in hun eigen werkruimte bezoeken. Hierbij alvast een aantal van de deelnemende Kunstverleners, maar voor het meest actuele overzicht van de kunstenaars die deel uitmaakten van deze presentatie, verwijzen wij naar de site http://www.kunstrouteleiden.nl/mijn-route/bekijk-de-kaart.
Kunstverleners die meededen zijn: Wendy van Baar - Fleur van den Berg - Nils Bierman - Marijk Gerritsma - Esmée Hagens - Miriam Ooms - Simone van Olst - Inge Reisberman - Joke Schoneveld - Lamp Wouda - Hans Zandvliet.
Miriam Ooms http://www.miriamooms.nl heeft haar atelier op onze locatie, zodat u van haar direct meer werk kon zien!
Speciaal voor dit Kunstrouteweekend stelt de Boekenzolder een grote en zeer gevarieerde verzameling kunstboeken ter beschikking! U kunt er uit dit brede assortiment een gelimiteerd aantal gratis meenemen. Uiteraard kunt u er ook [kunst]boeken inleveren.
Ook is er op uitnodiging van de Boekenzolder, alleen tijdens deze dagen, van de heer Kaaro Walaardt een deel van zijn fraaie verzameling grafische kunst, in de vorm van 'Ex Librissen' te bewonderen. Het ex libris, eigendomsmerk in een boek of manuscript, is zowel gebruiksdrukwerk als kunstvoorwerp. Als kunstwerk is het de individuele expressie van de ontwerper, maar het zegt ook iets over de bezitter van het boek of manuscript. Voor de kunstenaar was het ontwerpen van ex libris een plezierige bijzaak bij zijn of haar eigenlijke werk, een soort cadeautje.
U kunt onze locatie en andere locaties behalve in het kunstrouteboekje, dit jaar voor het eerst ook vinden via smartphone of tablet http://www.kunstrouteleiden.nl/mijn-route/bekijk-de-kaart
We zijn blij u in het weekend van de Kunstroute 2016 te hebben mogen begroeten 'op de boekenzolder'.
Vriendelijke groet,
De Boekenzolder en namens De Kunstverleners, Teresa Rietbergen en Resi van der Ploeg (Projectleiders)
Zondagmiddag 28 augustus stelde Olga Romanova de vraag:
Wat gebeurt er als we naar kunst kijken?
In september 2016 is er weer de jaarlijkse Kunstroute in Leiden, waarop we naar allerlei kunst kunnen kijken. Waar kijken we dan eigenlijk naar? Naar wat we mooi of lelijk vinden? Moet je “verstand” van kunst hebben en wat is verstand dan. Waar kun je op letten?
Op 24 en 25 september doet de Boekenzolder mee met de Kunstroute, samen met De Kunstverleners, Teresa Rietbergen en Miriam Ooms.
Als een soort opwarmer gaf Olga Romanova haar, door de Stroganov kunstacademie in Moscow gevormde visie, op het kijken naar kunst in de Boekenzolder.
Op vrijdag 12 augustus 2016 hadden wij een barbecue op de Akkerdistel in Cronesteyn. Het grootste gedeelte van onze vrijwilligers was erbij en wij hebben enorm genoten. Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen.
Zondag 29 mei 2016 Reisliteratuur op de Boekenzolder
Het wordt weer zomer, en we beginnen na te denken waarheen we dit jaar op reis gaan. Blijven we dicht bij huis, gaan we naar onbekende streken, reizen we alleen in ons hoofd, bedenken we voor onszelf een fantasieland? In alle tijden en alle landen hebben mensen deze verschillende vormen van reizen beschreven.
Schrijver en Tekenaar Paul Dentz geeft voorbeelden van verschillende genres in de reisliteratuur in een lezing op zondag 29 mei op de Boekenzolder. Hij pakt dit uitgebreid aan door te beginnen bij de oorsprong van het reizen tot het hedendaagse toerisme. Hierbij worden verschillende facetten belicht zoals de migratie van volkeren, de rol van ontdekkingsreizigers en het ontwikkelen van handelsbetrekkingen dankzij bijvoorbeeld het VOC-systeem.
Momenteel is Paul Dentz bezig met een boek over de geschiedenis van eilanden. Grote inspiratiebron hiervoor is schrijver Boudewijn Büch, die zijn passie voor het reizen naar eilanden in vele persoonlijke verhalen aan Dentz heeft verteld. Kortom: dit boeiende verslag wilt u niet missen.
Na afloop is er gratis koffie en thee en kunt u kijken bij de vele reisverhalen die de Boekenzolder heeft.
Zondag 17 april 2016 Zuid-Amerika op de Boekenzolder
Zuid-Amerika, continent van zon, muziek en vrolijkheid. Maar ook continent van politieke troebelen, vervolging en pijn.
Aan deze beide aspecten besteedt de Boekenzolder aandacht op zondag 17 april door middel van muziek en gedichten.
De muziek: fluit, gitaar en zang door Duo Caribe van Renée Ruttink en Peter Kerker met liedjes uit verschillende Zuid-Amerikaanse landen.
De gedichten: Korna Ebram, die Chili in de tijd van Pinochet moest ontvluchten. De gedichten worden in het Spaans en het Nederlands gelezen.
Zondag 20 maart 2016 om 15:00 uur liet Hans van der Veen de gedichten spreken.
Hans van der Veen, 40 jaar leraar Duits te Leiden, maakte van zijn beroep een hobby en begon Nederlandse dichters naar het Duits te vertalen. Na een keur van Leidse dichters volgden Slauerhoff en laatstelijk Jean Pierre Rawie.
Met plezier wil hij zijn gehoor wat vertellen over de Duitse literatuur, aan
de hand van een aantal gedichten van 1200 tot met WO II . Ja, in der
Beschränkung zeigt sich noch immer der Meister.
Verwacht u dus geen academische verhandeling van achtergronden en stromingen
à la Safranski, maar een onderhoudende inleiding in de trant van was ich
noch zu sagen hätte.
"Het woord is niet aan de dichter, maar aan de gedichten." (Kopland)
(zie voorts www.hansvertaalt.de)
Zaterdag 19 maart 2016 was de Boekenzolder mede organisator van het Nederlands / Syrisch cultureel evenement Dromen van Damascus, met als ondertitel Syrië vijf jaar later
18 maart jl. was het precies 5 jaar geleden dat er ook in Syrië, in de stad Deraa, duizenden mensen de straat op gingen om te protesteren tegen het gewelddadige regime van Bashar al Assad. Er volgde geen ‘lente’, maar oorlog.
19 maart was een moment voor veel Syriërs om het begin van deze oorlog te herdenken, maar ook een moment om elkaar moed toe te wensen.
Van nachtmerries naar dromen: met poëzie, dans en muziek en dit te delen met de Nederlanders.
De middag werd geopend door Araa al Jaramani en wethouder Roos van Gelderen.
Er waren optredens van Nouri al Jarrah, een van de beroemdste Syrische dichters van dit moment met een geprojecteerde Nederlandse vertaling van Dorrit van Dalen,
van Sufi danser Ahmad al Khatib met de eeuwenoude spectaculaire dans,
van de mysticus,
zangeres en ud (Arabische luit) speelster Heba al Saeed,
er was een persoonlijk verhaal van Hussam Alodetalla en Rasha al Hosain.
De Leidse dichter Pink Meltzer trad op met actuele gedichten
en schrijfster Marie de Meister las een deel uit haar roman ‘De stilte van Thé '.
De belangstelling was overweldigend: ruim 140 mensen waren aanwezig.
Een succes voor de organisatoren, met name voor Ahmad al Hosain en Araa al Jaramani. Zij willen Arabisk ontwikkelen tot een cultureel bedrijf met diverse evenementen en taallessen Arabisch voor Nederlanders.
Voor meer informatie:
Arabisk-en.pdf
Ahmad al Hosein.pdf
Araa al Jaramani.pdf
Rasha al Hosain.pdf
Facebook: Arabisk Nederland
Voor een verslag met foto’s: www.muziekgezien.blogspot.nl;
Zondag 21 februari 2016 om 15.00 uur
Onze stadgenoot Pieter Sparre sprak over zijn in 2014 verschenen tweede roman ‘DE TROOST VAN EEN LICHAAM’
Sparre vertelde over de worsteling van het hoofdpersonage van zijn boek met vragen als: wie is hij? In welke mate is hij bepaald door zijn afkomst? Welke rol speelt seks in zijn leven? Hoeveel vrije wil heeft hij? Wat is er over van zijn vroegere linkse illusies? Maatschappelijke ontwikkelingen tussen de jaren 1970 en 2000 vormen het achtergronddecor van Sparres roman.
Pieter Sparre (1943) was leraar scheikunde in Delft en Oegstgeest; lerarenopleider en manager aan de universiteit van Leiden; adviseur en ontwikkelaar voor de Open Universiteit Nederland en de Stichting Beroepskwaliteit Leraren. Sinds zijn pensionering is hij ZZP-er op het gebied van ontwikkeling en evaluatie van onderwijs. In 2012 verscheen zijn eerste roman ‘Gevangen’. In 2016 zal zijn derde roman ‘Onderhuids’ verschijnen.
Zondag 31 januari stond Leo van Zanen op de Boekenzolder Leiden met een lezing stil bij het ontstaan van Dada, 100 jaar geleden.
Op 5 februari 1916 gingen aan de Spiegelstraße in Zürich, Zwitserland, de deuren open van cabaret Voltaire.
Het zou de eerste worden van een reeks spectaculaire bijeenkomsten met poëzie, muziek en beeldende kunst. Initiatiefnemer was de Duitse theatermaker Hugo Ball. Binnen een paar weken werd hier de basis gelegd voor een van de meest spraakmakende ontwikkelingen uit de kunstgeschiedenis: Dada. Wat vertoond, gedeclameerd en uitgevoerd werd was nieuw en verrassend - verzen zonder woorden, abstracte schilderijen, artistieke alternatieven voor filosofie. Muziek van moderne componisten werd ten gehore gebracht.
Was het de net uitgebroken oorlog die dit veroorzaakte?
Lag het gewoon aan de tijd?
Was er toevallig een aantal grote geesten tegelijkertijd aan het werk?
In ieder geval zou het Dada van Zürich navolging krijgen in andere steden: Berlijn, Keulen, Parijs, New York. Er zouden nieuwe kunstvormen uit voortkomen. Nog tot ver in de 20e eeuw groeiden nieuwe takken aan de Dada-boom, ook in Leiden (Theo van Doesburg).
Dichter Leo van Zanen heeft in zijn voordracht vooral aandacht besteed aan de beginperiode van Dada. Aan de hand van gedichten, manifesten, verhalen en autobiografische teksten van direct betrokkenen heeft hij een beeld geven hoe dol de boel er was, toen en daar.
Hier hebben Ben Walenkamp van de stichting Tegen-Beeld en de natuurkundigen Ivo van Vulpen (werkzaam bij CERN) en Sense Jan van der Molen (Universiteit Leiden) verteld over respectievelijk de Muurgedichten en de Muurformules.
De komende jaren zullen nog negen andere Leidse natuurkundige formules op Leidse muren komen te staan.
Het idee van de Muurformules is geïnspireerd door de Muurgedichten, die sinds 1992 met enige regelmaat op Leidse muren zijn verschenen.
Op 24 november is bij museum Boerhaave de eerste muurformule onthuld, de sleutelformule van Einsteins algemene relativiteitstheorie.
(foto van Hielco Kuipers, www.museumboerhaave.nl)
Deze lezing door Olga Romanova ging over de invloed van de extreme politieke situatie op de creatieve uitingen in de tijd rond de Russische revolutie.
De Reizende Ontmoeting is een zuiver ideële activiteit, gericht op alle mensen die overdag nog tijd hebben om hun idealen te realiseren.
De stichting ‘de Kunstverleners’ heeft op onze bovenverdieping kantoorruimte, Resi van der Ploeg heeft deze stichting die dag geïntroduceerd.
Sinds januari 2013 trekt de De Reizende Ontmoeting door de stad. Organisator Jan van der Sluis probeert daarmee een mogelijkheid te bieden aan mensen die behoefte hebben om zich aan te sluiten bij een ongedwongen netwerk. Naar zijn idee zijn er volop mensen in Leiden te vinden die iets willen doen met hun tijd en energie, maar niet goed weten waar te beginnen. Met de De Reizende Ontmoeting wordt dat ingevuld.
De bijeenkomsten draaien vooral om netwerken, leer mensen kennen en praat met anderen. Wie weet welke onverwachte ontmoeting naar iets interessants leidt.
Het uitgangspunt is dat mensen niet gedwongen hoeven te worden om iets te doen, als ze maar de ruimte krijgen iets te doen.
En dus reist De Reizende Ontmoeting door de stad, van interessante locatie naar interessante locatie, makkelijk toegankelijke gesprekken aanbiedend, want iedereen komt om ideeën uit te wisselen.
Het maakt niet uit wie of wat je bent, er zijn geen kosten aan verbonden en er is ook geen vaste ontmoetingsplek.
Gratis boeken voor iedereen.
De kans om boeken te brengen, te ruilen en mee te nemen.
We doen dit samen met de Harry Potter Alliance.
Zij organiseren dit jaar een grote boeken weggeef actie in de USA in Kansas City, in Engeland in NewCastle en in Leiden!
In de USA hebben vrijwilligers meer dan 60.000 boeken opgehaald voor de gratis boeken actie Kansas City!
Hoe werkt het:
speur in je eigen boekenkast, in de boekenkast van vrienden en bekenden naar boeken die ‘over’ zijn.
Doe deze in een tas of doos en breng ze naar de Boekenzolder, Admiraal Banckertweg 21.
Dit keer vragen we natuurlijk vooral Harry Potter boeken, maar ook fantasie verhalen en andere boeken.
Kijk ook op
Harry Potter pagina op Facebook
en
http://thehpalliance.org/accio-books/
Na een spannende tijd is het ons uiteindelijk gelukt om een nieuw pand te vinden en De Boekenzolder Leiden door te laten gaan.
Wij danken alle sponsors en bedrijven die ons hierbij geholpen hebben.
onder begeleiding van Ko Taffijn.
Adm. Banckertweg 21 Leiden
Bedrijventerrein De Waard.
deur open tot 13.50.
Toegang: Gratis.
Je kunt gewoon een stoel gebruiken tijdens het mediteren.
Info: