Onze geschiedenis wordt hier gepresenteerd met foto's.
Als u op een kleine foto klikt dan komt de grotere foto tevoorschijn en na 5 seconden de volgende in die serie. Dit loopt automatisch door en weer terug naar het begin.
U kunt de presentatie (tijdelijk) stoppen door de muis boven de gepresenteerde foto te houden, de presentatie gaat weer verder als de muis erboven weg is.
U kunt de presentatie sluiten met het kruisje.
Elke serie is een aparte groep.
Wij wensen u veel plezier met ons verleden.
Op zondagmiddag 18 november om 14:30 zal René Moorman de het verhaal van de Romanovs toelichten.
In 1918 werden in Jekatarinenburg de Tsaar, de Tsarina en hun kinderen vermoord. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de Russen hun eigen Tsaar vermoordden?
Stond de Tsaar te weinig open voor de politieke veranderingen in een roerige tijd? Wat was de rol van de Tsarina Alexandra die haar rol zag als die van moreel kompas voor haar man en hem, net als haar schoonmoeder, voortdurend wees op zijn verheven, ongenaakbare positie in het rijk?
Welke rol speelde de gebedsgenezer Grigori Raspoetin aan het hof?
Kortom een hele hoop vragen waar historici zich al een eeuw lang mee bezig houden.
In de Boekenzolder zal Rusland-kenner René Moorman alle gebeurtenissen op een rij zetten en van de nodige achtergrondinformatie voorzien.
Op zondagmiddag 28 oktober komt Peter van Remundt vertellen over de Zither.
In de negentiende eeuw werd de Concertzither veel in Oostenrijk bespeeld. Ook door keizerin Sissi. Het instrument werd weer populair door Anton Karas in de film De derde man uit 1949. Het is nu wat in de vergetelheid geraakt en een groep enthousiaste bespelers probeert hier wat aan te doen.
Over de verschillende zithers en de organisatie van de beoefenaren laat Peter melodieën uit verschillende periodes in de 19e en 20e eeuw horen op zijn concertzither
Dichtersdebuten van ‘68
Zondagmiddag 26 augustus om 14:30 staat Leo van Zanen in een inleidende lezing op de BoekenZolder Leiden stil bij zes dichters die in 1968 debuteerden.
Het jaar 1968 heeft de afgelopen maanden ruim aandacht gekregen: het roept associaties op met woorden als revolutie, protest, emancipatie, democratisering.
Ook in de kunsten was het een bijzonder jaar, bijvoorbeeld voor de poëzie.
Het aantal debuterende dichters was groter dan de voorafgaande jaren: van de 100 bundels die in 1968 uitkwamen publiceerden 39 dichters voor het eerst in boekvorm. De meesten zijn intussen verdronken in de stromen van de tijd, enkelen wisten zich te ontworstelen.
Op zondag 25 maart 2018 organiseert de Boekenzolder een middag rondom de schilder Johannes Vermeer.
De bijeenkomst wordt verzorgd door de Delftse dichter Karel Kramer.
Karel geeft vaker lezingen waarin klassieke muziek en poëzie gecombineerd worden.
Karel draagt gedichten die hij geschreven heeft voor over Vermeer, ondersteund door dia’s en 17de eeuwse klassieke muziek.
Tijdens zijn voordracht zal Karel ingaan op tal van onderwerpen, zoals:
Zondagmiddag 17 december 2017 van 14:30 tot 17:00 uur
Ruslandkenner en reiziger René Moorman vertelt u alles over de Russische Kerst.
Vadertje Vorst met zijn Snegoerotsjka en andere Russische gebruiken rondom de donkere
dagen van het jaar.
René Moorman verkent al meer dan 25 jaar Rusland en heeft vele ontmoetingen gehad met de gewone Rus en zijn geschiedenis, cultuur en traditie.
Vadertje Vorst
‘Vadertje Vorst, kom naar buiten!’ Het duurt even, maar dan gaat aarzelend het deurtje van het met balken opgetrokken huisje open en komt een bebaarde grijsaard naar buiten, de reikhalzende kinderen tegemoet.
Als Ded Moroz, Vadertje Vorst, kennen Russen hem sinds halverwege de 19de eeuw.
De goede St. Nicolaas stond model voor de Slavische “Kerstman”, maar ook de minder vriendelijke tovenaar Morozko die een mens kon doen bevriezen.
Sovjetdictator Stalin moest niets hebben van het kerstfeest, dat hij zag als een middel om bij de kinderen religieuze gevoelens op te wekken. De Kerstboom en Kerstman gingen in de ban tot 1935.
Sindsdien heet de kerstboom heel neutraal ‘Nieuwjaarsboom – Jolka’ en Vadertje Vorst heeft
gezelschap gekregen van zijn ‘kleindochtertje of nichtje ’Snegoerotsjka, het sneeuwmeisje.
Behalve deze figuur die rond Nieuwjaar en Kerst centraal staat kent Rusland vele tradities, die te vergelijken zijn met die in Nederland: het Jolka feest, schoonmaken van het huis, het kopen van feestkleding en de “Nieuwjaarstafel” met de salades Olivier / haring onder een bondjas en
natuurlijk champagne en wodka.
Tijdens de lezing gaat René dieper in op de achtergrond en historie van deze typische Russische gebruiken aan het einde van het jaar en vergelijkt die met onze Nederlandse tradities zoals St. Nicolaas.
Zondagmiddag 19 november 2017 van 14:30 tot 17:00 uur
Na haar eerdere zeer gewaardeerde presentatie over Chinese karakters, houdt Liz Bijl een voordracht met als thema ”Chinese schilderkunst, een anekdotische en praktische beschouwing”.
Zij legt uit hoe tekenen en schilderen in China werd onderwezen, waarbij in het bijzonder wordt ingegaan op twee verschillende schilderwijzen: traditioneel (Gong Bi) en de stijl van het ‘geschreven idee’ (Xie Yi). Hierbij komen in het kort de symboliek van de beeldkeuzen en de hedendaagse kruisbestuiving aan de orde. En we zien het schilderen met papier, penseel, verf en inkt.
Liz Bijl is illustrator en leerde onder meer Chinees en kalligrafie in China.
Op zaterdag 28 oktober presenteerde Pierout zijn boek “God’s Harlekijn”.
De auteur was aanwezig van 13:00-17:00 uur. U kon met hem kennismaken. En u kon uw boek laten signeren.
Wij zijn voor onze eigen boeken een weggeefwinkel, maar voor dit boek moest bij uitzondering betaald worden, €15,00.
Zondagmiddag 22 oktober presenteerde BoekenZolder Leiden in samenwerking met Leo van Zanen een voordracht van Russische poëzie uit het jaar 1917. Centraal daarbij stond het gedicht ‘De Twaalf’ van de Russische dichter Aleksandr Blok.
Een eeuw geleden brak de Russische Revolutie uit, die zou leiden tot de invoering van het communisme als staatsinstelling. Het systeem, dat na de Tweede wereldoorlog ook aan landen in Oost-Europa werd opgelegd, zou uitlopen op een gruwelijke mislukking. 'Koude oorlog' en 'ijzeren gordijn' bepaalden decennialang het wederzijds vijandbeeld tussen Oost en West. Pas in 1989 zou daaraan een einde komen met de Val van de Muur.
De onrust in de maatschappij, kort na 1900, kondigde zich ook aan door spectaculaire ontwikkelingen in de literatuur. Rond de eeuwwisseling stonden in Rusland dichters op wier namen niet meer zouden verbleken: Boris Pasternak, Vladimir Majakovski, Marina Tsvetajeva – om er enkele te noemen.
Hoe verwoordden zij hun indrukken van de gewelddadige omwenteling?
Op 22 oktober verzorgt dichter en declamator Leo van Zanen een klein overzicht van Russische poëzie uit het revolutiejaar 1917. Als hoogtepunt wordt het verhalende gedicht ‘De Twaalf’ van Aleksandr Blok voorgedragen. Om van de gedichten in hun volle pracht te kunnen genieten zullen niet alleen Nederlandse vertalingen worden voorgelezen – ook de Russische originelen komen tot klinken. Daarvoor bieden twee geboren Russinnen haar medewerking: Olga Romanova, kunstenares, en Natalia Porlinskaya, vertaalster.
Zondag 27 augustus om 14:30 geeft Olga Romanova een vervolg lezing over Kunst met de nadruk op de compositie en hoe je een juiste compositie herkend en kunt maken.
De compositie en de balans daar in zoals voorgesteld in de lijn structuren van zowel klassiieke werken als elk nieuw kunstwerk wordt aangegeven en besproken door Olga.
Zondag 11 juni om 14.00 uur geven Haasnoot en van Kempen een kindervoorstelling in Speeltuingebouw Ons Eiland, Kortenaerstraat 61a. De toegang is gratis, en u kunt het hier vinden.
Kamelen, dromedarissen, indianen, snoepjes, vogelgeluiden en bad-eenden. Voor de kindervoorstelling op 11 juni in speeltuin Ons Eiland halen Haasnoot en van Kempen alles uit de kast. Het duo wordt voor de gelegenheid bijgestaan door Rene Olsthoorn op emmer en koebel.
Haasnoot en van Kempen hebben door middel van verschillende voorstellingen Leiden kennis laten maken met hun experimentele polder-blues. Rauw, vervreemdend, lief en met een flinke dosis theater staat hun performance garant voor een bijzondere ervaring. Eerder organiseerde de Boekenzolder een Dada optreden van Haasnoot en van Kempen in de Zeeheldenbuurt ter gelegenheid van 100 jaar De Stijl. Nu zijn ze terug bij de speeltuinvereniging Ons Eiland met de kindervoorstelling getiteld “Ze zeggen dat ik gek ben”. Kinderen, ouders en opa’s en oma’s, iedereen is van harte uitgenodigd om actief deel te nemen aan dit muzikale avontuur. We hopen u te zien op 11 juni in de speeltuin “Ons Eiland”, Kortenaerstraat 61, te Leiden. De voorstelling begint om 14.00 uur. De toegang is gratis. Vergeet uw emmer niet.
Op zondag 28 mei vanaf 14:30 uur vertelt Paul Dentz over de literatuur rond verre eilanden.
Eilanden zijn mini-continenten en lijden evenals het vasteland aan dezelfde tragische gebeurtenissen, waaronder orkanen, vulkaanuitbarstingen, opstanden, hongersnood, bannelingen, kapers en tirannie. Ook vredelievende eilandbewoners worden ongewild meegesleept in drama’s, al verlopen heftige gebeurtenissen niet in hetzelfde tempo als op het vasteland. Zelfs op paradijsjes zijn zandvliegen, malariamuggen en overstromingen door de stijgende zeespiegel. De stranden zijn daarentegen witter, de palmen groener en het levenstempo bedaagder, maar toch is Arcadia niet meer wat het geweest is.
Paul Dentz werkt aan een boek over de geschiedenis van eilanden. Grote inspiratiebron hiervoor was Boudewijn Büch, die veel persoonlijke verhalen over zijn passie voor het reizen naar eilanden met Dentz heeft gedeeld.
Op zondag 14 mei om 14.00 uur gaf de Sprookspreker een kindervoorstelling in Speeltuingebouw Ons Eiland, Kortenaerstraat 61a. De toegang was gratis, en u kunt het hier vinden.
De sprookspreker reist de wereld rond met een kistje vol met middeleeuwse ridderverhalen, legendes en klassieke sprookjes. Ballades over hoofse liefde, draken en helden, sprookjes over prinsessen en toverkollen. In Ons Eiland vertelt hij in ieder geval de ridderverhalen ‘De lever van de Draak’ en ‘Hoe Roeland ridder werd’.
De verhalen die de sprookspreker vertelt zijn oude verhalen. Ze komen uit de rijke traditie van verhalenvertellers uit de Lage Landen of elders op de wereld. Ook vertelt de sprookspreker bewerkingen van klassieke ridderballades, zoals Karel ende Elegast en het Roelandslied. De verhalen zijn geschikt gemaakt voor jonge kinderen, maar ook oudere kinderen en volwassenen zullen het een leuke voorstelling vinden. Het taalgebruik is begrijpelijk en erge wreedheden zijn uit de verhalen weggelaten.
De sprookspreker is een project van Erik Maassen, www.sprookspreker.nl. De voorstelling is een samenwerking van De Boekenzolder en Speeltuinvereniging Ons Eiland.
Op zondag 30 april 2017 vanaf 14:30 ging de Boekenzolder op zoek naar Spinoza.
Ook vierhonderd jaar na zijn leven spreekt Spinoza nog steeds tot de verbeelding. Is het zijn onafhankelijk denken, zijn denken over godsdiensten en over de staat?
Veel mensen hebben hun eigen ideeën over deze denker die zo moeilijk te kennen is.
Op zondag 19 maart 2017 vanaf 14:30 uur sloot de Boekenzolder aan bij de activiteiten in Leiden rond 100 jaar De Stijl en DADA.
PAS OP De voorstelling wordt niet op de Boekenzolder gehouden maar in een grotere ruimte op loopafstand van de boekenzolder, die van de speeltuin Ons Eiland op de Kortenaerstaar 61a. Dat is in de Zeeheldenbuurt! Zo kunt u het vinden.
Naast inademen, is muziek maken een van de meer interessante dingen die je kunt doen met lucht. Haasnoot en Van Kempen hebben hier hun roeping in gevonden. Onconventioneel en intens blazen ze de polder blues nieuw leven in door het combineren van DADA poezie met Mississipy hill stomp. Rauw, vervreemdend, lief en met een flinke dosis theater staat hun performance garant voor een bijzondere muzikale ervaring.
Op zondag 19 februari 2017 vanaf 14:30 uur stoot de Boekenzolder aan bij het Azië-jaar 2017 in Leiden. Wij deden dat met een lezing over het Chinese schrift.
Chinese kalligrafie staat in hoog aanzien. Liz Bijl kwam uitleggen hoe Chinese karakters in elkaar zitten, de klassieke en de vereenvoudigde karakters. Hoe de taal functioneert en hoe je een woordenboek gebruikt.
Het schrijven ervan werd ook ter plekke gedemonstreerd en geprobeerd door de toehoorders.
Italiaanse literatuur op de Boekenzolder
Op zondag 22 januari 2017 vanaf 14:30 uur organiseerde de Boekenzolder een culturele middag met een kleine zwerftocht door de na-oorlogse Italiaanse literatuur met de nadruk op het werk van de Italiaanse schrijvers;
-Giorgio Bassani (1916-2000, 'Het verhaal van Ferrara')
en
-Elena Ferrante (o.a. ‘de Napolitaanse romans’).
Jos Posthuma, liefhebber van Italië en Italiaanse literatuur, vertelde ongedwongen over zijn fascinatie voor sommige Italiaanse schrijvers en de Italiaanse na-oorlogse letteren.
Tijdens deze bijzondere middag heeft Marcella Pischedda Italiaanse liedjes ten gehore gebracht.
De Powerpoint Presentatie van deze lezing kunt u hier downloaden. Voor uw informatie, hij is 20 Megabyte groot.
Evenals de text en de schrijvers deze zijn als pdf te downloaden.